Categories
Nieuws

Henk Kors overleden

Met droefenis ontvingen we het bericht van overlijden van de bekende orgelvriend Henk Kors. Afgelopen maandag 31 mei is Henk ons ontvallen.

In de orgelwereld is Henk uiteraard onlosmakelijk verbonden aan het Nijmeegse Carl Frei-orgel de Korsikaan, waartoe Henk de aanzetgever is geweest voor de bouw van dit schitterende orgel in Waldkirch. Met de Korsikaan heeft Henk een zeer nette promotie gemaakt voor de draaiorgels. Het orgel werd altijd in optima forma gepresenteerd en er werd ook veel aandacht besteed aan manieren om met het orgel een groter publiek te bereiken.

Te denken valt aan de optredens waarbij door Henk en Thalja de microfoon werd gehanteerd om samen met het publiek vele (oudere) bekende liederen te zingen, de prachtige serie LP’s van het orgel die veel verkocht zijn en ook op de radio regelmatig in de verzoekplatenprogramma’s te horen waren en natuurlijk het uitgelezen repertoire dat aangeschaft werd voor het orgel.

In dit repertoire bevinden zich vele concertstukken waarmee Henk en De Korsikaan een groot publiek wisten te bereiken, voorbij het volkse imago dat een draaiorgel voor velen heeft. Daar hebben Henk en Thalja zich ook altijd met veel succes voor ingezet.Henk had een brede (maatschappelijke) interesse en er was altijd tijd voor een prettig gesprek. Ook hiermee wist hij veel mensen aan zich (en het orgel) te binden die normaal waarschijnlijk “de orgelman” voorbij zouden lopen.

Het draaiorgel “de Korsikaan”, staande 2e van links Henk Kors. (Afbeelding: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen)

Henk had hiermee een grote kennissenkring opgebouwd in het Nijmeegse. Ook waren er intensieve contacten met de orgelkring in Waldkirch, en natuurlijk in het bijzonder met de familie Frei (jr.). Deze laatste kwam met regelmaat naar Nijmegen om de Korsikaan (en andere orgels) van onderhoud en een stembeurt te voorzien. Vanuit de Kring van Draaiorgelvrienden herdenken we Henk voor zijn bijzondere plaats in de promotie van het draaiorgel.