Agenda

Regelmatig worden er draaiorgel-evenementen georganiseerd in binnen- en buitenland. Op deze pagina willen we u op de hoogte houden van de komende evenementen en festivals. Heeft u suggesties voor de agenda? Stuur ze naar de webmaster!


Century Junior in danstent 31 juli t/m 3 augustus

Aankondiging: Vanuit directe bron is ons bekend geworden dat het dansorgel de Century Junior van de familie Toury dit jaar weer aanwezig is op de kermis van La Roche (Court-Saint-Etiènne). Deze gelegenheid is altijd druk bezocht door de Nederlandse en Belgische dansorgelliefhebbers en bekend vanwege de goede ambiance. De opstelling zal helaas wel iets gewijzigd zijn ten opzichte van andere jaren als gevolg van de corona-maatregelen: Het orgel zal in een andere tent geplaatst worden dan de bekende mooie spiegeltent en er is geen dansvloer voorzien. Desondanks kunt u ruim genieten van de muziek van het orgel. De zaterdagavond speelt het orgel de gehele avond, de andere kermisdagen speelt het orgel afgewisseld met andere activiteiten. Fête et Kermesse de La RocheZaterdag 31 juli t/m dinsdag 3 augustusRue d’Heuval 6, 1490 Court-St.-Étienne, Belgiëhttps://www.facebook.com/kermessedelaroche/

Draaiorgeldag Katwijk a/d Rijn 21 augustus

Op zaterdag 21 augustus zullen er 20 draaiorgels spelen in Katwijk a/d Rijn. Deze eerste draaiorgeldag van 2021 maakt onderdeel uit van het thema “75 jaar bevrijding”. In Katwijk zullen meerdere feestelijke activiteiten plaatsvinden, uiteraard met de RIVM maatregelen in acht gehouden.

Deelnemende orgels zijn o.a. De Blauwe Pilaar, Les Oiseaux, De Pijpenburger, Hollandsch Welvaren, De Dubbeldik, De Joker, De Scala, De Daisy Bell, De Residentie, De Steenput en nog een 10-tal andere bekende draaiorgels. De organistatie van deze draaiorgeldag is in handen van Krul Draaiorgels in Leiden, telefoon 06-22300856.

KDV Contactdag 12 september 2021

KDV Contactdag op het prachtige Landgoed Nienoord

De datum van de Contactdag van de Kring van Draaiorgelvrienden is bekend: Op zondag 12 september 2021 bent u weer welkom op onze jaarlijkse Draaiorgeldag op Landgoed Nienoord in Leek. Het evenement duurt van 11:00 – 17:00 uur.

Kijkt u voor een indruk van dit schitterende park eens op de website:

https://www.landgoednienoord.nl/

We hebben voor een datum in september gekozen in de hoop dat de Corona-pandemie dan onder controle zal zijn. Of dat ook inderdaad het geval is, en de Draaiorgeldag in Leek door kan gaan, kan uiteraard niemand ons garanderen. Houdt u de informatie in ons tijdschrift ‘Het Pierement’ en op deze website daarom goed in de gaten.

We hopen u allen te mogen zien in Leek!

14 – 16 oktober 2021: Tage der Waldkircher Dreh- und Jahrmarktsorgeln

ook dit jaar zullen op 14, 15 en 16 oktober a. s. de „Tage der Waldkircher Dreh- und Jahrmarktsorgeln“ georganiseerd worden. Hiervoor is een gevarieerd programma ontworpen, tezamen met onze partners, de stad Waldkirch, het Elztalmuseum en de Waldkircher Orgelstiftung.

Wij beginnen het officele programme met een bezoek aan het Museum für Musikautomaten in Seewen (CH). Naast een rondleiding door de verzameling en bijzondere tentoonstelling „Jeu continu- Schweizer Musikdosen der Extraklasse“ kan ook het restauratie-atelier bezocht worden.

Er wordt een bustransfer vanaf Waldkirch aangeboden, maar u kunt er ook individueel met de auto heenrijden.

Op zaterdag is gelegenheid voor bezichtiging van de Orgelbauwerkstatt Stützle und Fleck.

Verder is er een lezing over „Über die Produkte und Fertigungszahlen der Orgelfabrik Gebr. Bruder“. Hiermee wordt ook de van J. van Dinteren begonnen traditie voortgezet.

Hoogtepunt is het konzert met het originele Bacigalupo-draaiorgel met de muziek uit de befaamde „Dreigroschenoper“ van Bert Brecht en Kurt Weil uit 1928 in het Barocksaal van het Elztalmuseum.

Naast de bezoeken en concerten zal dit jaar ook weer gezellig bijeengekomen worden; en wel op Zaterdagavond in de Orgelbauersaal van de Waldkircher Orgelstiftung. Hier kunnen wij dan ook van de taalrijke en zeldzame instrumenten en hun muziek genieten.

Verdere informatie is verkrijgbaar hier: www.fleck-orgelbau.de

Of email naar: info@ fleck-orgelbau.de

Programma:

Vrijdag, 15. Oktober 2021

12:00 – 16.00 Bezoek aan het Museum in Seewen (Switserland)

incl. rondleiding in het restauratie-atelier. “

Er wordt een bustransfer vanaaf Waldkirch aangeboden; Paspoort niet vergeten.

De reis kann echter ook individuell met eigen auto gebeuren (Vignette verplficht).

19.30 „Konzert im Kerzenschein“ in de Kapelle St. Sebastian. Diverse kleinere draaiorgels spelen (Alter Friedhof, Friedhofstraße 26, D-79183 Waldkirch)

20.30 Avondeten

Gasthaus „Bayer-Sepple“, Marktplatz 18, D-79183 Waldkirch

Zaterdag, 16. Oktober 2021

10.00 Open Werkplaats bij Paul Fleck Söhne

Werkstatt „Paul Fleck Söhne“, Schillerstraße 2, D-79183-Waldkirch

14:00 Rondleiding in tentoonstelling „Akrobaten, Mordgeschichten, Liedgenuss –Die Bedeutung der Drehorgel im Kontext des Jahrmarkts“

Elztalmuseum, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

15.30 „Über die Produkte und Fertigungszahlen der Orgelfabrik Gebr. Bruder“

Lezing met Stefan Fleck en Raphael Lüthi

Elztalmuseum, Barocksaal, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

18.00 Konzert im Baroksaal: „Die Dreigroschenoper“ van Bert Brecht en Kurt Weil.

Konzert met het originele Bacigalupo-draaiorgel uit de premiere in 1928, de sangeres Agnes Lipka en sanger David Brooke.

Elztalmuseum, Barocksaal, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

19:30 – 0:30 Orgeln, Orchestrien und Schlemmen im Orgelbauersaal

(Muziek op alle aanwezige instrumenten en avondbuffet)

Vast bedrag voor dranken: 15 €, deelname aan buffet: 50 €,

Reservering vooraf is nodig. Email aan: info@fleck-orgelbau.de

Zondag, 17. Oktober 2021

10:30 – 14:30 „Orgelmusik à la carte“ Muziek op alle instrumenten in het Elztalmuseum

(kleine gerechten en koffie verkrijbaar) Intree: 6 €

Elztalmuseum, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

15:00 Rondleiding in tentoonstelling „Akrobaten, Mordgeschichten, Liedgenuss –Die Bedeutung der Drehorgel im Kontext des Jahrmarkts“

Elztalmuseum, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

Aanpassingen en verandering zijn mogelijk i. V. m. de dan geldige corona-maatregels.

Voor meer info ga naar: info@fleck-orgelbau.de

Of email naar:info@elztalmuseum.de

Het volgende Orgelfest in Waldkirch zal plaatsvinden:

24. – 26. Juni 2022.

Zie website Stadt Waldkirch

11 april – Leidse Draaiorgeldag Afgelast

De leidse draaiorgeldag die gepland stond op zondag 11 april, is helaas afgelast. Zodra een nieuwe datum bekend is, vermelden we dat hier!