Agenda

Regelmatig worden er draaiorgel-evenementen georganiseerd in binnen- en buitenland. Op deze pagina willen we u op de hoogte houden van de komende evenementen en festivals. Heeft u suggesties voor de agenda? Stuur ze naar de webmaster!

Tentoonstelling: Toeval bestaat niet! 10 december – 11 september

In Museum Speelklok lijkt het toeval ver te zoeken. Om een zelfspelend muziekinstrument zelf live muziek te laten maken, is juist volledige controle nodig. Elk radertje, pinnetje en schroefje moet kloppen. De zelfspelende muziekinstrumenten van Winkel zetten dat idee op z’n kop.

Met de interactieve tentoonstelling Toeval bestaat niet laat Museum Speelklok je nadenken over toeval in de (mechanische) muziek aan de hand van de zelfspelende muziekinstrumenten van de geniale instrumentenbouwer Diederich Nicolaus Winkel.

Precies 200 jaar geleden, in 1821, voltooide Winkel in Amsterdam zijn meesterwerk; het Componium. Een mechanisch instrument dat op basis van toeval muziek maakt en nu voor het eerst te zien is in Museum Speelklok. Helaas werkt het ruim 3,5 meter hoge origineel niet meer, maar Museum Speelklok heeft speciaal voor de overzichtstentoonstelling een werkende mini-versie weten te maken. Een geweldige prestatie!

Toeval bestaat niet is een interactieve tentoonstelling voor jong en oud, voor muziekliefhebbers en techneuten en voor iedereen die zich wil verwonderen over de wereld van mechanische muziek.

Meer info via: www.museumspeelklok.nl

Linz am Rhein 26 mei 2022

Al meer dan 30 jaar wordt in Linz op Hemelvaartsdag en het daaropvolgende weekend een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Meer dan 70 draaiorgelspelers zullen elk van de drie dagen vanaf 10 uur ‘s morgens hun instrumenten bespelen op praktisch elke hoek van de historische oude stad. De charme van de liefdevol onderhouden, historische oude stad is bij uitstek geschikt voor het draaiorgelfestival, dat elk jaar honderden gasten van heinde en verre aantrekt. Je kunt bijna alles horen, van moritaten tot Berlin Zille sfeer tot Kölsche Tön.

Meer info via: https://www.linz.de/stadt-linz/stadtportrait/traditionen/karneval-1

Drehorgelfest Waldkirch

24. – 26. Juni 2022

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni vindt in Waldkirch het 13e Internationale Klank- en Orgelfestival plaats. Hier zullen vrienden van mechanische muziekinstrumenten van heinde en verre samenkomen en de bezoekers een muzikale inkijk geven in de wondere wereld van draaiorgels en jaarmarktorgels.

Om voldoende ruimte te bieden aan de vele gasten en hun instrumenten, strekt het festivalterrein zich uit over verschillende straten. Hier vindt u draaiorgels gebouwd tussen 1900 en heden. Naast de klassieke draaiorgels zijn er ook figuren orgels met bewegende dansende paartjes, aardappeleters, soldaten en andere figuren die niet alleen de kinderen bekoren.

Ze zijn van heinde en verre te horen en hun eigenaars komen uit Groot-Brittannië, Zwitserland en Nederland. Ooit gebruikt als een betrouwbare vervanger voor een hele band, weerspiegelen ze ook hun hele geluidsdiversiteit.

Voor meer info: Zie website

https://www.orgelfest-waldkirch.de/1024701.html

Wintzenheim (F) 2 & 3 juli

Al meer dan 20 jaar wordt er om de twee jaar een internationaal festival voor mechanische muziek gehouden. In het laatste weekend van juni verwelkomen de straten van Wintzenheim ongeveer vijftig draaiorgeldraaiers, terwijl tentoonstellingen en concerten het straatamusement begeleiden. 6 tot 7 verschillende landen zijn aanwezig, de toegang is gratis en het succes is er altijd!

Meer info: https://musique-mecanique.alsace/festival

Mülheim an der Ruhr (D) 9 & 10 juli

Mülheim Saar is de Duitse plaats waar de bekende Wellershaus orgels gebouwd werden. Tijdens de Saarner Kirmes, rond het historische stadhuis bij Ruhrufer wil de organisatie, in handen van ons lid Albert Ritter, onder het motto: “Wellershaus and Friends” deze bijzondere orgels nog eens in het zonnetje zetten.

Natuurlijk mogen andere orgels ook deelnemen aan dit bijzondere festival. Meld u en uw instrument snel aan!

Meer info via Deze link

Meer info over de Wellershaus orgels staat op deze pagina

40 jaar Le Musée de la Musique Mécanique Les Gets (F) 16 & 17 juli

Een feestweekend met als thema: “Mechanische muziek uit het verleden en de toekomst!”

Originele composities, herwerkte stukken, improvisaties, performances, verbazingwekkende machines, staan op het programma op 16 en 17 juli 2022.

De hoogtepunten van de afgelopen 40 jaar zullen de revue passeren, maar de mix van technologieën zal zijn plaats hebben met de muzikanten arrangeurs die het repertoire vernieuwen, verbazingwekkende machines, dynamische shows.

Het “AZ5” Duo zal aanwezig zijn, waarin twee werelden, twee tijdperken, twee werkelijkheden elkaar zullen ontmoeten. Een van de kunstenaars zal de oudste mechanische computer besturen, terwijl de andere synthesizers zal bedienen. Een muzikale onderdompeling die in de bergen zal worden gewaardeerd.

Tot slot, na vele verrassingen, wordt de finale verzorgd door ElectrOrgue, een explosieve mix van mechanische muziek en elektronische muziek met een D.J., het resultaat zal explosief zijn!

Kortom, een rijk programma van voorstellingen, animaties, straatzangers… gedurende deze twee dagen.

Meer info via: http://www.musicmecalesgets.org/

Dijon (F) 22 – 25 september

Helaas geannuleerd wegens te weinig aanmeldingen

https://www.facebook.com/dijcolorg