Agenda

Regelmatig worden er draaiorgel-evenementen georganiseerd in binnen- en buitenland. Op deze pagina willen we u op de hoogte houden van de komende evenementen en festivals. Heeft u suggesties voor de agenda? Stuur ze naar de webmaster!

Vrijdag 8 oktober 2021: KDV Concertavond

Op vrijdag 8 oktober wordt de bekende KDV concertavond gehouden in Museum Speelklok. Veel instrumenten komen aan bod die u normaliter tijdens de rondleidingen niet hoort. De avond begint om 19:00 uur. Het museum is gewoon geopend en zal de deuren ook na 17:00 uur open houden. U kunt dus alvast naar binnen om te genieten van een hapje of drankje.

LET OP: Vanwege het gebruik van het café op deze avond, is het museum genoodzaakt bij de toegang een coronacheck (QR code van vaccinatie, herstelbewijs of test) te doen plus ID controle. Houdt u hier alstublieft rekening mee.

Vergeet niet uw KDV lidmaatschapskaart 2021 mee te nemen.

15 – 17 oktober 2021: Tage der Waldkircher Dreh- und Jahrmarktsorgeln

ook dit jaar zullen op 15, 16 en 17 oktober a. s. de „Tage der Waldkircher Dreh- und Jahrmarktsorgeln“ georganiseerd worden. Hiervoor is een gevarieerd programma ontworpen, tezamen met onze partners, de stad Waldkirch, het Elztalmuseum en de Waldkircher Orgelstiftung.

Wij beginnen het officele programme met een bezoek aan het Museum für Musikautomaten in Seewen (CH). Naast een rondleiding door de verzameling en bijzondere tentoonstelling „Jeu continu- Schweizer Musikdosen der Extraklasse“ kan ook het restauratie-atelier bezocht worden.

Er wordt een bustransfer vanaf Waldkirch aangeboden, maar u kunt er ook individueel met de auto heenrijden.

Op zaterdag is gelegenheid voor bezichtiging van de Orgelbauwerkstatt Stützle und Fleck.

Verder is er een lezing over „Über die Produkte und Fertigungszahlen der Orgelfabrik Gebr. Bruder“. Hiermee wordt ook de van J. van Dinteren begonnen traditie voortgezet.

Hoogtepunt is het konzert met het originele Bacigalupo-draaiorgel met de muziek uit de befaamde „Dreigroschenoper“ van Bert Brecht en Kurt Weil uit 1928 in het Barocksaal van het Elztalmuseum.

Naast de bezoeken en concerten zal dit jaar ook weer gezellig bijeengekomen worden; en wel op Zaterdagavond in de Orgelbauersaal van de Waldkircher Orgelstiftung. Hier kunnen wij dan ook van de taalrijke en zeldzame instrumenten en hun muziek genieten.

Verdere informatie is verkrijgbaar hier: www.fleck-orgelbau.de

Of email naar: info@ fleck-orgelbau.de

Programma:

Vrijdag, 15. Oktober 2021

12:00 – 16.00 Bezoek aan het Museum in Seewen (Switserland)

incl. rondleiding in het restauratie-atelier. “

Er wordt een bustransfer vanaaf Waldkirch aangeboden; Paspoort niet vergeten.

De reis kann echter ook individuell met eigen auto gebeuren (Vignette verplficht).

19.30 „Konzert im Kerzenschein“ in de Kapelle St. Sebastian. Diverse kleinere draaiorgels spelen (Alter Friedhof, Friedhofstraße 26, D-79183 Waldkirch)

20.30 Avondeten

Gasthaus „Bayer-Sepple“, Marktplatz 18, D-79183 Waldkirch

Zaterdag, 16. Oktober 2021

10.00 Open Werkplaats bij Paul Fleck Söhne

Werkstatt „Paul Fleck Söhne“, Schillerstraße 2, D-79183-Waldkirch

14:00 Rondleiding in tentoonstelling „Akrobaten, Mordgeschichten, Liedgenuss –Die Bedeutung der Drehorgel im Kontext des Jahrmarkts“

Elztalmuseum, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

15.30 „Über die Produkte und Fertigungszahlen der Orgelfabrik Gebr. Bruder“

Lezing met Stefan Fleck en Raphael Lüthi

Elztalmuseum, Barocksaal, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

18.00 Konzert im Baroksaal: „Die Dreigroschenoper“ van Bert Brecht en Kurt Weil.

Zie website Stadt Waldkirch

Konzert met het originele Bacigalupo-draaiorgel uit de premiere in 1928, de sangeres Agnes Lipka en sanger David Brooke.

Elztalmuseum, Barocksaal, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

19:30 – 0:30 Orgeln, Orchestrien und Schlemmen im Orgelbauersaal

(Muziek op alle aanwezige instrumenten en avondbuffet)

Vast bedrag voor dranken: 15 €, deelname aan buffet: 50 €,

Reservering vooraf is nodig. Email aan: info@fleck-orgelbau.de

Zondag, 17. Oktober 2021

10:30 – 14:30 „Orgelmusik à la carte“ Muziek op alle instrumenten in het Elztalmuseum

(kleine gerechten en koffie verkrijbaar) Intree: 6 €

Elztalmuseum, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

15:00 Rondleiding in tentoonstelling „Akrobaten, Mordgeschichten, Liedgenuss –Die Bedeutung der Drehorgel im Kontext des Jahrmarkts“

Elztalmuseum, Kirchplatz 14, D-79183 Waldkirch

Aanpassingen en verandering zijn mogelijk i. V. m. de dan geldige corona-maatregels.

Voor meer info ga naar: info@fleck-orgelbau.de

Of email naar:info@elztalmuseum.de

Het volgende Orgelfest in Waldkirch zal plaatsvinden:

24. – 26. Juni 2022.

18 november 2021: Muziek Mobile

De poëzie van Paul van Ostaijen zit vol beweging, dans en muziek. De dichtkunst was voor Van Ostaijen een manier om de wereld in beweging te zetten en andersom liet hij zich graag bewegen door allerhande soorten muziek: van volksliedjes tot Bach en van schunnige chansons tot jazz. Zeker in zijn meesterwerk Bezette Stad dansen de woorden regelmatig over de pagina’s op het strakke ritme van de mars, de zwierige klanken van een wals, of de vurige tonen van een tango.
Muziek was overal.

Maar wat we tegenwoordig vaak niet goed beseffen, is dat die muziek in Van Ostaijens tijd niet uit luidsprekers schalde, maar vaak werd voortgebracht door pianola’s, dansorgels of orkestrions. Als een liedje niet live gespeeld werd, kwam het vaak uit een mechanisch instrument. Zoals Van Ostaijen schreef in het gedicht ‘Stad’ uit Het Sienjaal werden zijn muziekervaringen vaak in gang gezet door ‘het bevende snikken van een orkestrion’.


MechaMusica en het Paul van Ostaijengenootschap nemen u graag mee naar de café’s en danstenten van weleer. Matthijs de Ridder leidt u rond in het nachtleven van de bezette stad. Peter Holvoet-Hanssen brengt de poëzie van zot polleken en Vera Steenput en Johnny Claes laten de hits van toen herleven op een keur aan draai- en dansorgels.
Voorstelling Muziek Mobile: donderdag 18 november 2021. Deuren 19u30, start 20u00


Plaats van de voorstelling is Arburo’s Place, Baeckelmansstraat 131 C0008, B-2830 Tisselt
Je kan je plaatsje reserveren door Vera Steenput een mailtje te sturen: vera.steenput@gmail.com
Er zijn ongeveer 30 plaatsen beschikbaar. Het horecaprotocol wordt gevolgd. Na de voorstelling blijven de orgels voor sfeer en ambiance zorgen.
Bij het opstellen van dit artikel is de juiste toegansprijs nog niet gekend. Deze zal zeer beperkt zijn.

11 april – Leidse Draaiorgeldag Afgelast

De leidse draaiorgeldag die gepland stond op zondag 11 april, is helaas afgelast. Zodra een nieuwe datum bekend is, vermelden we dat hier!