Kring van Draaiorgelvrienden

Cilinderpiano’s

Al vrij spoedig na de uitvinding van de piano kwamen de eerste automatisch spelende piano’s. Vooral in de 19e eeuw kwam de cilinderpiano in zwang. De meeste cilinderpiano’s werden gebouwd in Italië en Spanje en ook in Frankrijk. Kleine modellen waren draagbaar en werden veel gebruikt door straatmuzikanten. Zo zijn ze nog, op vele plaatsen overal ter wereld, te zien en te horen (o.a. in Italië, Griekenland, Turkije, de Nederlandse Antillen en andere Caraibische eilanden).
Grotere modellen werden op wagens geplaatst en vervulden vooral in Italië en Spanje de rol die het draaiorgel in Nederland speelt. Ook hier trokken trouwens voor de Tweede Wereldoorlog een aantal Italianen met hun cilinderpiano’s rond.

Boekenpiano’s

De grote houten cilinder met stalen pennen waarop de muziek van de cilinderpiano staat laat niet meer dan 8 tot 10 melodieën van beperkte duur toe. Dat leidde ongeveer 150 jaar geleden tot de uitvinding van piano’s die werden bespeeld door series houten plankjes (Antiphonel, Debain, 1846), stapels dikke kartonnen platen (Cartonium, Test�, 1861) en zigzag opgevouwen kartonstroken (Fourneaux 1884). Hiermee konden stukken van onbeperkte lengte worden gespeeld. Boekenpiano’s werden vooral binnenshuis gebruikt.

Pianola’s en reproductiepiano’s

Omstreeks 1900 vond Welte te Freiburg in Duitsland de piano met papieren rollen uit. Rollen voor deze piano’s konden goedkoop in grote hoeveelheden worden gemaakt. Vooral toen de Amerikaanse Aeolian-fabriek begon deze mechanische piano’s in grote hoeveelheden tegen een redelijke prijs te maken werd de pianola, zoals hij in Nederland werd genoemd, ongelooflijk populair.

Er ontstonden twee typen: de gewone pianola, die door de bespeler met twee pedalen een een aantal hendeltjes werd “bespeeld”, waarbij zowel het tempo als de expressie (luid of zacht) konden worden geregeld, en anderzijds de reproductiepiano’s, waar dit alles op de rol was geprogrammeerd, en waarvan de stukken zelfs door beroemde pianisten uit die tijd in de fabrieken werden ingespeeld. Tot in de late jaren 1920 waren deze reproducties veel beter dan de toen nog primitieve gramofoons.