Kring van Draaiorgelvrienden

Londen, Notes & queries, 2 februari 1856:

�In de straten van Londen zijn er nu veel Franse orgels die heel opmerkelijk zijn vanwege het nieuwe en bijzondere karakter van hun fluiten en gamba’s. Sommige ook vanwege hun hoorns en trompetten. Ik zie dat de uitvinding wordt opge�ist door een Italiaan en is gepatenteerd door een Parijzenaar. Kan iemand van uw lezers mij inlichtingen geven of onze nieuwe Engelse orgels van deze tonen bezitten, zo nieuw voor de Engelse oren? En zo ja, waar zijn de orgels waarin ik ze zou kunnen vinden?
De fluiten zijn zeer verdienstelijk , en sommige zijn zo goed gemaakt dat ze het geluid van een door een mens bespeelde (dwars)fluit bijzonder goed benaderen.� 

Deze waarderende woorden sloegen op een nieuw type straatdraaiorgel, dat vanaf ongeveer 1850 in Parijs en Modena werd gemaakt. De bouwer en uitvinder Gavioli was verantwoordelijk voor deze opmerkelijke verbetering in het geluid van draaiorgels. Hij en zijn nazaten zouden tot 1912 de belangrijkste Franse fabrikanten van draaiorgels worden.

Toen na ongeveer 1880 de attracties op de kermissen meer en meer door stoommachines werden aangedreven kochten steeds meer kermisexploitanten een draaiorgel om hun zaak aantrekkelijker te maken voor het publiek. Mede door de opleving van de economie werden deze orgels steeds groter.

Na de uitvinding van het boekorgel in 1892 werden grote draaiorgels ook interessant voor gebruik in danszalen, vooral omdat het muziekrepertoire gemakkelijk kon worden uitgebreid of vervangen. Hier vangt de geschiedenis aan van het Nederlandse draaiorgel, dat vooral op straat een geheel andere ontwikkeling zou gaan doormaken dan in andere landen van Europa