Kring van Draaiorgelvrienden

De firma Gavioli is een van de de oudste orgelfabrieken in Frankrijk en is steeds toonaangevend in deze branche geweest.

Reeds Giacomo Gavioli (1786-1875), wonend in Modena- Italië, hield zich o.a. bezig met de ontwikkeling van vele automatisch spelende muziekinstrumenten, waaronder de ,,Panharmonico”, een voorloper van het draagbare buikorgel.

Zijn zoon Ludovico Gavioli I (1807-1875) heeft samen met zijn vader aan de verdere ontwikkeling van het draaiorgel gewerkt. In 1845 was de orgelwerkplaats reeds van Italië naar de handelsmetropool Parijs overgeplaatst.orgel.

De drie kleinzonen Anselme, Henri en Claude bleven de branche trouw, al was ieders inbreng verschillend. Zeer belangrijk is de uitvinding van het pneumatische aftastsysteem door Anselme Gavioli in 1892, waardoor in plaats van een houten cilinder kartonnen boeken van onbeperkte lengte gebruikt konden worden. Deze boeken, waarin gaten geponst of gekapt zijn, worden in een klavier door toetsen afgetast. De lengte van de muziekstukken was nu niet meer aan de omtrek van de houten cilinder gebonden.

De achterkleinzoon Ludovico II, zoon van Anselme, heeft het einde van het bedrijf door allerlei tragische omstandigheden tussen 1912 en 1914 meegemaakt. De fa. Gavioli had filialen in vele steden zoals Barcelona, Manchester, New York en Waldkirch.