Categories
Nieuws

Nieuw boek: Jetse de Boer, decorateur van draaiorgels

Een nieuw jaar, een nieuw boek!

Het begon al in 1965 toen de Friese draaiorgelexploitant Klaas Tolsma aan Jetse de Boer vroeg of hij het front van het orgel ‘de Blauwe Krans’ wilde beschilderen. Daarna volgden er vele andere orgels en in de 60 jaar dat Jetse nu al actief is als decorateur van draaiorgelfronten heeft hij er ruimschoots 100 – misschien wel 150 – onder handen gehad. Dit jaar is Jetse 80 geworden en ik zocht hem een aantal malen op in zijn woonplaats Jirnsum om met hem aan de hand van fotoboeken die lange geschiedenis als ‘draaiorgel schilder’ door te nemen. Dat heeft geresulteerd in een rijk geïllustreerd boek waarin we Jetse volgen door de jaren heen. Zijn vriendschap met Henk Veeningen, de periode als bestuurslid van de KDV, maar ook het verhaal achter zijn eigen orgels, de Wellershaus en ‘de Boerdon’, komen in het boek aan bod.

Er is gekozen voor een mooie grote letter en afbeeldingen zodat de publicatie ook voor ouderen zeer goed leesbaar is. Het boek is geredigeerd door Tom Meijer, de zeer ervaren redacteur van ons clubblad Het Pierement en voorzien van een hartelijke aanbeveling door de voorzitter van de KDV Thalja Kors-Martinet. Een aanrader dus voor elke oprechte draaiorgelvriend,

De uitgave van het boek is mede mogelijk gemaakt door Ruud Brienen, Joop Budding, Martin Conrads, Marian van Dijk, Tonny Guikema, Toon Heesbeen, Sieb Elzinga, Joris ten Have, Hans Hegi, Willem Hegi, Cas Hendrickx, Fabian Krul, Hiddo van Os, Herman Riddering, Klaas Tolsma en Jaap Tuijn.

Zij leverden elk een ruime financiële bijdrage en daardoor kan het boek voor slecht € 15 per stuk te koop worden aangeboden. Voor € 20 wordt het zelfs in een mooie bobbeltjes envelop naar elk gewenst adres in Nederland verstuurd.

Op 7 januari, tijdens de aftrap van het nieuwe draaiorgeljaar, is er zowel in Barsingerhorn als in Winkel de mogelijkheid het boek bij Erik Mertens te kopen.

Wilt u het boek graag al eerder per post ontvangen stuur dan een mailtje met uw adresgegevens naar draaiorgelvriend@home.nl en u ontvangt de gegevens die nodig zijn om de betaling te kunnen verrichten. Daarna zal het boek zo snel mogelijk worden toegezonden.