De Erica 40 jaar in Doesburg

Draaiorgel sing-a-long in Doesburg

 

In 2017 speelt het draaiorgel de Erica 40 jaar zijn liedjes in Doesburg op straat, en is het 125 jaar geleden dat het draaiorgel gebouwd werd. Vanwege dit dubbele jubileum wordt er op zaterdag 2 september een sing-a-long concert rond het draaiorgel gegeven in de binnenstad van Doesburg.

 

Het draaiorgel werd in 1892 gebouwd in Parijs en is met zijn 125 jaar een van de oudste draaiorgels die nog regelmatig op straat speelt in Nederland. In juli 1977 speelde het orgel voor het eerst zijn liedjes in Doesburg. Het orgel werd toen op straat gebracht door de familie Van Dam uit Dieren.

Vanaf het begin wordt het draaiorgel op traditionele wijze met de hand gedraaid en op een originele houten duwwagen door Doesburg verplaatst. Ook dit is tegenwoordig erg bijzonder. Er zijn nog maar vier plaatsen in Nederland waar een dergelijke manier van presenteren voorkomt. Vanuit het publiek en de Doesburgse bevolking wordt hier veel waardering voor gegeven.

Tegenwoordig wordt het draaiorgel met veel plezier door Frans Campagne op straat gebracht, waarbij hij geholpen wordt door enkele orgelvrienden. Frans is min of meer met het draaiorgel de “Erica” opgegroeid en wil met zijn inzet dit typisch Nederlandse cultuurgoed voor Doesburg behouden.

 

Het concert zal ook een echt Doesburgse sfeer hebben. Er is een samenwerking aangegaan met de bekende folkloristische dansgroep De Meulenvelders en het koor de Doesburgse Smartlappers. Onder begeleiding van het draaiorgel en hun eigen muziek zullen de Meulenvelders enkele dansen laten zien en de Smartlappers bekende liedjes laten horen. Er is een lekker gevarieerd programma samengesteld wat uitnodigt tot meezingen en swingen. Enkele liedjes werden speciaal voor deze gelegenheid voor het draaiorgel gearrangeerd en zullen hun primeur beleven. Gezellig gaat het zeker worden!

 

Het concert vindt plaats op zaterdag 2 september, van 13:00 tot 14:30 uur en zal plaatsvinden op de kruising van de Meipoortstraat-Ooipoortstraat-Kerkstraat (tegenover café Du Midi) in de binnenstad van Doesburg.

 

 Marktplaats

Leden van onze vereniging, hebben vanaf heden de mogelijkheid, om artikelen te koop te vragen/of aan te bieden,

met of zonder foto, dit is voorlopig kosteloos, het moeten wel artikelen zijn die gerelateerd zijn aan het draaiorgel,

dus geen wasmachines etc. de advertenties blijven 2 maanden actief.

opgave: webmaster@draaiorgel.org

 25 jaar Museum Musica

Het museum wordt gerund door het echtpaar Jan en Smilka Norder

In het museum zijn veel automatisch spelende instrumenten te zien en te horen, draaiorgels, speeldozen, pianola’s, radio en andere audio apparatuur uit lang vervlogen tijden, gebruiks voorwerpen uit grootmoeders tijd, teveel om op te noemen maar zeker een bezoekje waard.

 

In het weekend zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 bestaat dit museum 25 jaar, dit jubileum wordt op gepaste manier gevierd. Met live muziek en een markt met ambachten, we zorgen twee dagen lang voor veel reuring, het museum is dan geopend vanaf 11.00 uur en we wachten gewoon af tot hoelang we doorgaan.

Het musem is gevestigd aan de Scheepswerfkade 34, 9503 PB  in Stadskanaal, telefoon: 0599 648756

website: www.museum-musica.nl

De toegang is gratis, behalve voor groepen op afspraak.

Openingstijden: zaterdag 14.00 uur/zondag 14.00 uur.